Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #143 - 1 april 2022
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Waarom de zon gratis is

Collectedoelen april 2022

Kerkbijdrage 2022

40-dagentijd

Rooster vieringen april 2022

Volgende Nieuwsbrief

 

Waarom de zon gratis is

Waarom de zon gratis is

‘Mama. Waarom hebben alle bomen evenveel blaadjes’, vroeg de jonge wijsneus aan zijn moeder in de trein. ‘Waarom dit, waarom dat….’ Het was een waterval van waarom-vragen, zoals kinderen die kunnen stellen. Ik luisterde met een half oor mee. Toen vroeg de kleine jongen: ‘Mama, waarom is de zon gratis?’ Ik was benieuwd wat de moeder hierop zou antwoorden. Hoe kom je op zo’n vraag? Ik zou het niet hebben bedacht. De kleine wetenschapper in spe (ik schatte hem een jaar of zes) keek zijn moeder aan. 
Ze zei: ‘Dat is gewoon zo. De zon was er altijd al…’ Het was duidelijk te horen en te zien dat het antwoord noch de moeder, noch de kleine vragensteller bevredigde. Maar ze kon geen beter antwoord bedenken….

Dit fragment komt uit een boekje van Sytse de Vries[1]. Het gaat over Pasen. De betekenis van Pasen vind ik soms moeilijk te bevatten. Dat Gods Zoon geleden heeft, gestorven is aan mensen zoals wij en weer is opgestaan, om ons leven in een ander (dag-)licht te zetten, is een mysterie. Toch voel ik ergens aan, dat het hier om gaat. Dat Hij zijn leven niet voor niets gegeven heeft….. 

Een van de eerste woorden in de bijbel is ‘Licht!’. Licht is voor mensen een voorwaarde om te kunnen leven. Licht geeft energie, is goed voor lijf en leden. Wij zijn zonnekinderen, we zoeken altijd licht, omdat we in het donker niet kunnen gedijen.

Dat licht ontvangen wij in de eerste plaats. Er zijn geen voorwaarden vooraf, wij hoeven niet aan eisen te voldoen of allerlei formulieren in te vullen. De zon is gratis en voor niets. Dat licht is over ons uitgesproken. En zoals het licht over ons opgaat, zo gaat Gods liefde en trouw over ons op, al vanaf het begin. 

Het Joodse volk heeft dat ervaren tijdens de Uittocht, de Exodus. De exoduservaring is de basis van het Jodendom. De uittocht uit Egypte deed een nieuw licht schijnen over het volk. Uit het duister mocht het opstaan en uit de nacht vertrekken op weg naar het licht.

Deze uittochtervaring zien wij terug in Jezus, de Messias. Hij kwam onder ons als mens. Hij is de belichaming van Gods liefde voor ons. Niet iedereen kon daar tegen, niet iedereen was daar tegen bestand. Dat zien wij terug in zijn leven, hoe Hij zijn liefde deelde met mensen, hoe hij ten onderging aan mensen en hoe hij weer opstond, opnieuw geboren werd. Hoe het Licht, Gods liefde opnieuw opging over mensen. 

Ook wij kennen de exodus. In ons bestaan liggen leven en sterven dicht bij elkaar, overheerst soms het donker, lijkt er soms geen uitweg. Wij zoeken en verlangen ook naar dat Licht. Pasen kan ons op weg helpen, want zonder dat specifieke Licht kunnen wij niet leven, kunnen wij niet gedijen. Daarom is Hij, Jezus als een geschenk uit de hemel onder ons gekomen. Gratis, als de zon.

Ds. Bob Wijnbergen. 

[1] Sytse de Vries, Waarom de zon gratis is; gedachten en gedichten rond Pasen.

 

Door het Licht

Door het licht
ben ik beoogd
en gewekt
uit bange leegte.
Nieuw geboren
Door het Licht.

Ik ben de nacht voorbij
getroost,
mijn langste schaduw
blijft getekend
door het Licht
en onweerstaanbaar
wordt het dag!

 

Collectedoelen april 2022

In de maand april collecteren we voor plaatselijke opererende goede doelen. Het gaat om de volgende: Voedselbank, Stichting Leergeld, Oecumenisch City Pastoraat, en Woongemeenschap de Wonne.

  • De Stichting Voedselbank Enschede-Haaksbergen helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Zij zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Op verzoek van professionele hulpverleners helpen zij in de regio Enschede Haaksbergen ongeveer 550 huishoudens met het tijdelijk verstrekken van gratis voedselpakketten.
  • Stichting Leergeld Enschede maakt het voor kinderen uit gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen mogelijk om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hiermee voorkomen zij dat kinderen (4 tot 18 jaar) in de gemeente Enschede door geldgebrek niet mee kunnen doen. Gezinnen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum (bijstandsniveau) komen in aanmerking. Dit kunnen gezinnen zijn die een inkomen uit een uitkering, dienstverband of onderneming hebben. Vergoed worden zaken als een fiets, computer, schooltas, of gymkleding. Ook worden kosten voor een zwemdiploma, schoolreisje of studieweek vergoed.
  • Het Oecumenisch Citypastoraat Enschede is de "huiskamer van de stad", een plek in de binnenstad voor iedereen die wil praten over zijn leven, zorgen, plezier, of wat haar/hem maar bezig houdt. Je kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie, thee, een praatje en/of een goed gesprek. Iedereen is welkom. Er zijn altijd 2 vrijwilligers aanwezig om je te woord te staan. Wil je een gesprek met een pastor dan is dat altijd te regelen.
  • Woongemeenschap de Wonne in Enschede leeft vanuit het christelijk geloof én de franciscaanse spiritualiteit. Vanuit deze inspiratie vangen zij mensen op, die ze voor een tijdje een thuis-gevoel willen geven.

Op de websites van de genoemde instellingen vindt u uitgebreide informatie.

 

Kerkbijdrage 2022

In de OGH nieuwsbrief van januari heb ik u gevraagd (een deel van) uw kerkbijdrage 2022 rechtstreeks over te maken op de bankrekening van de OGH. De reden daarvoor was dat we in 2022 geen financiële bijdrage meer krijgen van onze beide moederkerken St Jacobus de Meerdere en Protestantse Gemeente Enschede.

In de afgelopen weken heb ik als penningmeester al een vijftiental donaties mogen ontvangen waarbij sommige kerkleden kiezen voor een periodieke betaling en anderen een bedrag ineens overmaken. Beide vormen zijn natuurlijk van harte welkom. Het geld wordt gebruikt om de kosten van de zondagse OGH vieringen te kunnen betalen en onze OGH financieel gezond te houden.

Mocht u nog geen bijdrage hebben overgemaakt maar dit nog wel willen doen dan kunt u uw OGH-bijdrage overmaken naar banknummer:

NL43 INGB 0664 9791 57
ten name van STG MAT BEHEER OECUMENISCHE GELOOFSGEMEENSCHAP HELMERHOEK.

Hartelijk dank voor uw bijdrage!

René ten Thij, Penningmeester.

 

40-dagentijd

De Bloemengroep maakt in de 40 dagentijd een symbolische schikking. Er wordt gebruik gemaakt van berkenstammetjes, dik, dun en met het aantal stammetjes. Iedere week een andere opstelling. Voor iedere week is er ook een korte tekst bij.

1e zondag

Voor de 40 dagen die Jezus doorbrengt in de woestijn kunnen symbolisch gezien de 40 stammetjes een "brug" slaan naar het nieuwe verbond tussen God en de mensen, een overgang van de oude naar de nieuwe tijd. 

1e zondag 40-dagentijd

 

2e zondag

Deze 3 stammetjes staan symbool voor de ontmoeting op de berg van Jezus, Mozes en Elia.
Onder de bremstruik beklaagt Elia zich.

2e zondag 40-dagentijd

 

3e zondag

De woede van Jezus die ontstaat als hij in de tempel komt, is terug te brengen op de 10 geboden van het verbond door God aan Moses gegeven. Houdt de sabbat in ere is het 4e verbond.

3e zondag 40-dagentijd

 

4e zondag

In het midden liggen bloembollen, waarvan de diepere betekenis het wonder van het groeien nog niet zichtbaar zijn.

4e zondag 40 dagentijd

 

5e zondag

 

Foto en tekst volgen later, zie website OGH

 

Rooster vieringen april 2022

Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger  5e zondag 40-dagentijd
03 april Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Voedselbank  
       
Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  Palmzondag
10 april  Organist/pianist:   Gerard van Kempen  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Stichting Leergeld  
       
Donderdag  Voorganger:  Mevr. M. ten Thij  Witte Donderdag
14 april  Organist/pianist: Gerrit Dogger  
19.30 uur Doel 1e collecte: --  
       
Vrijdag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  Goede Vrijdag
15 april Organist/pianist: Gerard van Kempen  
19.30 uur Doel 1e collecte: --  
       
Zaterdag Voorganger: Pastor A. Kempe en
Ds. B. Wijnbergen
 Paaswake
16 april Organist/pianist: Gerrit Dogger   
22.00 uur Doel 1e collecte: Oecumenisch Citypastoraat  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger  Paasmorgen
17 april Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: OGH  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Peters  
24 april Organist/pianist: Jesse Meerman  
10.00 uur Doel 1e collecte: De Wonne  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).

Coronamaatregelen

In verband met Corona is een protocol opgesteld voor de vieringen. Dit protocol kunt u hier vinden.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt eind april 2022. Artikelen uiterlijk donderdag 28 april 2022 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.