Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #159 - 29 september 2023
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

“Gaat u voor, mevrouw”

Uit de raad, september 2023

Bezinningsdag OGH

Collectedoelen oktober 2023

Rooster vieringen oktober 2023

9-Daagse rondreis Israël meivakantie 2024

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

“Gaat u voor, mevrouw”

Een tijd geleden had ik met een cliënt afgesproken bij de receptie. We zouden samen praten op mijn kamer. Nu is dat altijd een gedoe wat betreft de gang daarnaartoe. Want de locatie van mijn kamer wordt niet geweten en ik loop voorop om de weg te wijzen, maar wil ook de cliënt door de vele deuren onderweg voor laten gaan. 
De cliënt waar ik over schrijf was mannelijk en op leeftijd. Het voorval wilde dat deze man pertinent en herhaaldelijk weigerde om eerder door een deur te gaan. “Gaat u voor, mevrouw”, zei hij en gooide met een charmante zwier de vele deuren voor mij open.
Ik moest een beetje lachen van binnen, maar koos mijn rol van oprechte dank voor zijn hoffelijkheid. 

Later moest ik nadenken over dit gedrag van ons beiden. Eigenlijk bevestigde ik zijn goede manieren en gaf hij mij letterlijk ruimte. En ik gaf hem ruimte om een man en heer te zijn ten opzichte van mij. We genoten er beiden van. In het geheel spraken we elkaar aan op gezond gedrag, weliswaar gebaseerd op gewoonten van weleer.
Aan dit voorval moest ik onlangs weer opnieuw denken. Goede manieren staan vaak in het teken van ruimte geven aan de ander en, al lijkt het bovenstaande het tegendeel te tonen, voor gelijkwaardigheid. Niet als eerste je kop koffie weggrissen, maar kijken en vragen of een ander al voorzien is. De maaltijd gezamenlijk starten. Vragen stellen aan een ander, zonder zelf meteen de spreekruimte te vullen met eigen verhalen. Een jas aangeven, een deur open houden, een toevallige voetganger voor laten gaan in het verkeer.
Waar ik voor wil pleiten is voor respect, hoffelijkheid en goede manieren. Want deze staan in het teken van een eerste empathische beweging van inleving in de ander. Ruimte geven in plaats van nemen, belangstelling tonen, je eigen behoeften voor het moment kunnen parkeren en uitstellen. We hebben er omgangsvormen voor nodig, want onze persoonlijke noden zijn groot, onze driften soms ongetemd.

En opnieuw dacht ik aan de waarden van godsdienst, van Bijbel, van soms eeuwenoude overgedragen tradities, mondeling en schriftelijk. Zij kunnen een regulerende werking hebben op ons gedrag. Gelijkwaardigheid tussen mensen is een hoog goed. We moeten er hard voor werken om dit altijd en overal te realiseren. Ook de ander is beeld van God. “Gaat U voor, mevrouw”!   

Anneke Kemper

 

Uit de raad, september 2023

Startzondag 10 september

Het was een prachtige zonnige zondag waarop wij onze startzondag mochten houden. De dag begon met de viering waarin pastor Frank Beuger voor ging. Het thema van de viering was de kracht van de gemeenschap. Een mooie start van “ons” kerkelijk jaar.

Na de viering gaf de voorzitter van de raad (Bé Meerman) in kort de stand van zaken weer van de OGH. Als OGH staan we er goed voor, 4 voorgangers die beurtelings voorgaan, actieve kaderleden die er gezamenlijk voor zorgen dat er wekelijks een viering is, we zijn financieel gezond. Wel zijn er enige zorgen dat onze gemeenschap ouder wordt en dat we op termijn hierdoor in problemen komen omdat er te weinig kaderleden zullen zijn. Wat een aandachtspunt is en moet blijven is omzien naar elkaar, de kracht van de gemeenschap. Dit aandachtspunt neemt de raad mee en zal hierop acteren.

Afscheid George Jedeloo; George gaf begin dit jaar aan dat hij in september 80 jaar wordt en dat dit een mooi tijdstip was om zijn taken voor de OGH neer te leggen. Ruim 20 jaar heeft George de volgende taken uitgevoerd:

  • het bijhouden van de leden administratie van de OGH, kort genoemd “het kerkelijk bureau OGH”
  • algemeen contactpersoon voor Mediant
  • koster

De voorzitter OGH (Bé) bedankte George voor zijn nauwgezette inzet voor al deze taken. George houdt van duidelijkheid en is zorgvuldig, als je George iets vroeg was het zeker dat het werd gedaan of je kreeg een reactie terug als er iets onduidelijk was en dan werd het alsnog gedaan.  
Albert, als coördinator van de kosters, en ook zijn koster maatje bedankte George voor zijn inzet. Van het duo is George de techneut.  Als koster word je weleens uitgedaagd door een voorganger om muziek te laten horen of een filmpje te laten zien. Voor George was dit een uitdaging dit goed te verzorgen, vaak werd er op zaterdag, voor de zondag, al proefgedraaid in de zaal. Want de regiekamer van de theaterzaal krijgt regelmatig een verandering waardoor het voor de koster niet altijd eenvoudig is om het gevraagde ook te laten horen en/of te laten zien.
George werd hartelijk bedankt voor zijn inzet de afgelopen periode, als dank kreeg George de opgemaakte OGH beker en hij en Wenda een bos bloemen.

De taken die George heeft gedaan worden als volgt ingevuld:

  • het bijhouden van de leden administratie van de OGH, kort genoemd “het kerkelijk bureau OGH” door Marian van Hoek
  • algemeen contactpersoon voor Mediant, door Albert Fransen
  • koster, door Suze Fransen

Als raad zijn we erg blij dat de opengevallen taken weer snel zijn ingevuld.

Hierna hebben we gezamenlijk koffiegedronken. Na de koffie hebben we ons in groepjes opgedeeld en is er een schaduwrijke wandeling gemaakt over en rond het terrein van Helmerzijde. Doel van de wandeling is om gezamenlijk een gesprek te voeren, de kracht van de gemeenschap. Het was rond de 30 graden, hierdoor was het geen lange wandeling.
Na de wandeling hebben we gezamenlijk van de lunch genoten in het restaurant van Helmerzijde. Rond 14.00 uur hebben we afscheid van elkaar genomen.
Het was een inspirerende, goede en gemoedelijke startzondag.

Pastorale zorg OGH

In de afgelopen periode heeft de raad de vraag vanuit de gemeente gekregen of het mogelijk is om bezoek te kunnen krijgen van “onze eigen” voorgangers? De reden voor deze vraag is dat de moederkerken van de OGH, de katholieke parochie en de protestantse gemeente, niet meer actief betrokken zijn bij de OGH. Daardoor is er een grotere afstand gekomen tussen de gemeente leden OGH en de voorgangers van de moederkerken.

De raad heeft de vraag gehoord en is hier zorgvuldig mee om gegaan, met gevolg dat het lang heeft geduurd voordat we met een antwoord komen.  In goed overleg heeft de raad dit besproken met de “vaste” voorgangers. De voorgangers van de OGH hebben van oorsprong hierin geen rol omdat dit was belegd bij de moederkerken. In de bijeenkomst waren en zijn alle betrokkenen voorstander van de mogelijkheid van pastorale zorg vanuit de OGH. Hoe we dit kunnen gaan uitvoeren hebben heeft de raad ook besproken met de pastoraatsgroep.

Besluit van de raad:
De voorgangers van de ‘moederkerken’ verzorgen officieel de pastorale zorg. Maar nu zij niet meer voorgaan in de OGH is de binding tussen de leden van de OGH en de formele pastorale zorg kleiner geworden. Daarom is het vanaf nu mogelijk om pastorale zorg te krijgen van een voorganger van de OGH (Gerrie, Bob of Frank). Herma ter Stege gaat het coördineren, dit betekent dat de OGH leden die pastorale zorg willen contact kunnen opnemen met Herma. Zij gaat dan mede afhankelijk van de vraag en beschikbaarheid van een voorganger in overleg bekijken welke voorganger de zorg gaat verlenen. 

Juni vergadering

In de juni vergadering is de pastoraatsgroep uitgenodigd door de raad. De pastoraatsgroep is uitgenodigd om enerzijds te vertellen hoe zij haar taken oppakt en uitvoert en zoals hierboven benoemd wilde raad graag de mening horen over de uitvoering van pastorale zorg voor en door de OGH.

De pastoraatsgroep gaf aan dat hun groep op een laag pitje functioneert en ook graag van de raad hoort welke activiteiten er van hun verwacht worden. We hebben dit besproken en wederzijds hebben we elkaar “huiswerk” meegegeven. Het resultaat van het huiswerk van de pastoraatsgroep is dat zij hebben meegedacht over welke activiteiten er voor de OGH gehouden kunnen worden.  Zij zien graag dat er vier á vijfmaal per jaar een OGH-activiteit wordt gehouden en komen met een concreet voorstel voor november, namelijk: een stamppot buffet georganiseerd in de boortoren in Boekelo. De kosten van de stamppot en drankje zijn voor rekening van de OGH. De raad vindt het een goed voorstel en zal het mede gaan organiseren. Vanaf begin november kun je je opgeven via de intekenlijst. Iedereen is van harte welkom. Over latere activiteiten in het komend jaar volgt te zijner tijd informatie via de nieuwsbrief.

 

Bezinningsdag OGH

bezinningsdagOp zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 15.00 uur organiseer ik een bezinningsdag bij ons op de boerderij in Rekken (Huttendijk 4). 
Voor koffie/thee en lunch wordt gezorgd. 
Tevens is er tijd ingeruimd om gerriesglasmuseum te bezoeken. 
De onkosten voor deze dag zijn voor rekening van de OGH.

Oktober is de Rozenkransmaand, dat bracht mij op het thema: Maria. Welke betekenis heeft zij in de bijbel, welke betekenis heeft zij in onze tijd? Welke betekenis heeft zij voor ons persoonlijk. Op verschillende manieren komt Maria aan ons voorbij op deze zaterdag.

Tijdens de vieringen in de OGH ligt er een inschrijflijst klaar. Er kunnen maximaal 10 personen aan deelnemen. Bij meer opgaves wordt er een 2e dag gepland.

Hartelijke groeten,
Gerrie Slütter-Peterkamp

 

Collectedoelen oktober 2023

In de maand oktober collecteren we tijdens de vieringen voor vijf plaatselijke goede doelen en voor onze eigen OGH. Uw gift is van harte welkom.
Onderstaand een korte uitleg wat de doelstelling van de vijf instellingen is. Mocht u meer willen weten dan vindt u op de websites van de genoemde instellingen uitgebreide informatie.

  • Zondag 1 oktober collecteren we voor Stichting Leergeld.
    Stichting Leergeld Enschede maakt het voor kinderen uit gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen mogelijk om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hiermee voorkomen zij dat kinderen (4 tot 18 jaar) in de gemeente Enschede door geldgebrek niet mee kunnen doen. Gezinnen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum (bijstandsniveau) komen in aanmerking. Dit kunnen gezinnen zijn die een inkomen uit een uitkering, dienstverband of onderneming hebben. Vergoed worden zaken als een fiets, computer, schooltas, of gymkleding. Ook worden kosten voor een zwemdiploma, schoolreisje of studieweek vergoed.
  • Zondag 8 oktober is de bijzondere collecte bestemd voor het Oecumenisch Citypastoraat.
    Het Oecumenisch Citypastoraat Enschede is de "huiskamer van de stad", een plek in de binnenstad voor iedereen die wil praten over zijn leven, zorgen, plezier, of wat haar/hem maar bezighoudt. Je kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie, thee, een praatje en/of een goed gesprek. Iedereen is welkom. Er zijn altijd 2 vrijwilligers aanwezig om je te woord te staan. Wil je een gesprek met een pastor dan is dat altijd te regelen.
  • Zondag 15 oktober collecteren we voor De Wonne.
    Woongemeenschap de Wonne in Enschede leeft vanuit het christelijk geloof én de franciscaanse spiritualiteit. Vanuit deze inspiratie vangen zij mensen op, die ze voor een tijdje een thuis-gevoel willen geven.
  • Zondag 22 oktober is de collecte voor het Fonds Bijzondere Noden.
    Het Fonds Bijzondere Noden Enschede is een particulier initiatief en zet zich in voor inwoners van Enschede met materiële noden. Want ondanks dat armoede in een land als Nederland niet zou moeten voorkomen is de praktijk vaak anders.
  • Zondag 29 oktober zamelen we geld in voor Caritas Enschede.
    Caritas Enschede is verbonden aan de parochie St. Jacobus de Meerdere Enschede. Vanouds is de PCI of Caritas bedoeld om mensen die acute (financiële) hulp nodig hebben, een helpende hand te bieden. Dit doen zij vaak in samenwerking met andere hulpverleners en instanties. Zo zijn ze ook partner binnen het Diaconaal Platform Enschede (DPE).

 

Rooster vieringen oktober 2023

Zondag Voorganger: Ds. B. Wijnbergen  
01 oktober  Organist/pianist:   Jesse Meerman  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Stichting Leergeld  
       
Zondag  Voorganger:  Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
08 oktober Organist/pianist: Gerard van Kempen  
10.00 uur Doel 1e collecte: Oecumenisch Citypastoraat  
       
Zondag Voorganger: Pastor A. Kemper  
15 oktober Organist/pianist: Martin Koning   
10.00 uur Doel 1e collecte: Woongemeenschap De Wonne  
       
Zondag Voorganger: Ds. B. Wijnbergen  
22 oktober Organist/pianist: Gerrit Dogger   
10.00 uur Doel 1e collecte: Fonds Bijzondere Noden  
       
Zondag Voorganger: Gemeenteledendienst  
29 oktober Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Caritas Enschede  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

9-Daagse rondreis Israël meivakantie 2024

Van 2 t/m 10 mei 2024 leiden Frank de Heus en Frank Beuger een reis naar Israël. Frank de Heus is als pastoraal werker werkzaam in de parochies van Zuidoost Twente. Frank Beuger is werkzaam bij de Scholengroep Carmel Hengelo als docent Levensbeschouwing en Maatschappijleer. Een lokale Nederlandssprekende gids begeleidt de reis. Frank en Frank zijn vaak met groepen in Israël geweest.

IsraëlDe reis voert via de woestijn van Judea en de Dode Zee naar Jeruzalem. Galilea wordt aangedaan met onder andere Kafarnaüm, Nazareth en de bronnen van de Jordaan. Via het Karmelgebergte en de vlakte van Jizreël en de kruisvaarderburcht te Akko komen we uiteindelijk bij de Middellandse zee aan in Natanya. Op de reis zal er voldoende tijd en ruimte zijn voor ontspanning, voor het genieten van cultuur en natuur, voor het optrekken met de groep en voor eigen initiatieven. Voor wie wil is er 's avonds een avondgebed en op zondag een viering.

Wie meegaat moet goed ter been zijn. Aan de reis zal een bijeenkomst voorafgaan om kennis te maken met elkaar en vragen te stellen. Dit natuurlijk alleen voor wie wil.

Bij 30 tot 35 deelnemers zal de prijs ongeveer €2063 gaan bedragen. Hier zit vrijwel alles in. Vliegreis inclusief luchthavenbelasting en brandstoftoeslag, overnachtingen in 3- of 4-sterrenaccomodaties, ontbijt, lunches en diners, excursiegelden en fooien. Toeslag voor een éénpersoonskamer is €570.

De reis wordt ingekocht bij Drietour Reizen. Het volledige programma vindt u op www.franciscusparochie.nl onder de rubriek 'spiritualiteit'.

Contact:
Frank Beuger: 06-23090356 of f.beuger@home.nl en
Frank de Heus: 06-30098833 of f.deheus@rkzuidoosttwente.nl.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin november 2023. Artikelen uiterlijk donderdag 2 november 2023 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.