Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #160 - 3 november 2023
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Zin en Samenhang

Stampottenbuffet

Collectedoelen november 2023

Rooster vieringen november 2023

Vieringen in november

Maarten Luther, reformator tussen Rome en Wittenberg

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

Zin en Samenhang

zin en samenhang

Onlangs heb ik voor het kerkblad van de protestantse gemeente Enschede dit artikel geschreven over lied 655 uit het liedboek. In het artikel deel ik enkele gedachten met betrekking tot het lied en mijn werk bij Mediant. Met name ga ik in op de zin en samenhang die in ieder leven gezocht wordt. Ieder van ons zoekt de zin van zijn of haar leven en de samenhang tussen de verschillende gebeurtenissen die in dat leven plaats kunnen vinden. Als iemand psychisch in nood komt, staan veel dingen ineens op losse schroeven en valt de samenhang weg. En daarmee komt ook de zin van de dingen in het gedrang.   

Lied 655

Dit lied uit het nieuwe liedboek: ‘Zingt voor de Heer een nieuw gezang’, zing ik graag tijdens de vieringen van de OGH. 

Zingt voor de Heer een nieuw gezang!
Hij laaft u heel uw leven lang
met water uit de harde steen.
Het is vol wondren om u heen.

Hij gaat u voor in wolk en vuur,
gunt aan uw leven rust en duur
en geeft het zin en samenhang.
Zingt dan de Heer een nieuw gezang!

Een lied van uw verwondering
dat nòg uw naam niet onderging,
maar weer opnieuw geboren is
uit water en uit duisternis.

De hand van God doet in de tijd
tekenen van gerechtigheid.
De Geest des Heren vuurt ons aan
de heilge tekens te verstaan.

Wij zullen naar zijn land geleid
doorleven tot in eeuwigheid
en zingen bij zijn wederkeer
een nieuw gezang voor God de Heer.

Het lied is geschreven voor zondag Cantate (5e zondag na Pasen) door Willem Barnard en op muziek gezet door Frits Mehrtens. Het is een bevrijdingslied over de uittocht uit Egypte, de doortocht door de woestijn en de intocht in het Beloofde land. Het is ook een pelgrimslied voor de tocht door het leven. Vooral gezongen rond Pasen, doop en avondmaal. Maar is uitstekend geschikt om elke zondag te zingen. 

Zin en samenhang 

Telkens als we het zingen word ik geraakt door de regel in couplet 2 ‘en geeft het zin en samenhang’. Uit eigen ervaring weet ik hoezeer de samenhang in je leven vanuit het niets verloren kan gaan. En daarmee ook de zin. Je kan vanuit een veilig bestaan zomaar in een woestijn terecht komen, waarin het droog en dor is en geen mens te bekennen is. Waarin je een roepende wordt, die niet wordt gehoord en je op jezelf wordt teruggeworpen. 

Het doet me denken aan de tijd dat ik in de Pauluskerk werkte te Rotterdam. Een plek waar dak- en thuislozen werden opgevangen met bed, bad en brood. Mensen die ook roepende waren, op zichzelf teruggeworpen, de weg kwijt. Die een uitgestoken hand nodig hadden om weer op verhaal te komen. Om weer enige samenhang in het leven te vinden.
En het doet me denken aan de mensen die ik nu tegenkom in mijn werk. In de psychiatrie wemelt het van mensen die niet meer weten hoe ze het hebben. In wier leven de samenhang is verdwenen en daarmee in ook de zin. In veel gesprekken komt iemands levensgeschiedenis en levensverhaal aan de orde. ‘Hoe is het gekomen dat je hier terecht bent gekomen? Wat is er allemaal aan vooraf gegaan? En hoe is het nu met je?’ Gesprekken die gaan over wat iemand kwijt is geraakt, waar iemand over droomt, welke rode draad door iemands leven loopt.  

Levensverhaal 

Ik denk dat ieder van ons zoekt naar zin en samenhang in het leven. We maken allemaal ons eigen verhaal en dat hebben we ook nodig om staande te blijven, om verder te komen. We doen dat met vallen en opstaan. Soms zit je vast aan de slavernij van gewoonte, verslaving, routine en dan is het soms nodig om daaruit bevrijdt te worden om een nieuw hoofdstuk te schrijven. Dat gaat allemaal niet vanzelf, maar dat kost bloed, zweet en tranen. Daar heb je anderen bij nodig, want het lukt niet (altijd) alleen. 
In deze tijd krijgen we voorgespiegeld, dat je je leven en geluk in eigen hand hebt. Dat je controle over alles hebt en als het niet lukt, dat het dan wel aan jezelf zal liggen. Veel mensen doen er alles aan om controle te houden, zijn perfectionistisch en lopen aan zichzelf voorbij. En het trieste is vaak dat mensen zich daar ook nog de schuld van geven. 
Er zijn juist veel dingen in het leven, waar je geen controle over hebt. Je kan je afspraken plannen en je agenda beheren, maar hoe die afspraken zullen verlopen, hoe ontmoetingen en gebeurtenissen zullen uitpakken, daar heb je maar heel beperkt invloed op. 
De constante veranderingen die we meemaken dwingen ons om ons telkens aan te passen. Opnieuw naar situaties en ontwikkelingen te kijken. Ons te heroriënteren en te herontdekken welke rode draad daarin te ontdekken is, welke samenhang en in welke mate dat zin heeft voor ons bestaan.  Om ons levensverhaal te herschrijven. 

Verwondering en overgave

En als je dat lukt dan kan je je verwonderen, dat ‘nog je naam niet onderging’. Dat je bestand was tegen al die veranderingen en ontwikkelingen, die er constant zullen zijn. Dat je kennelijk over zoveel kracht bezit of krijgt om dat allemaal aan te kunnen. Want niets is blijvend. Dat kan pijnlijk zijn. Niets is zo moeilijk om de dingen waarvan je houdt of waar je houvast aan ervaart, los te laten. In feite is er niets zo moeilijk in het leven dan loslaten. 
Zoals gezegd, niet iedereen lukt dat meteen of op termijn, maar mensen moeten altijd nieuwe kansen krijgen om opnieuw te beginnen, om opnieuw geboren te worden en zin en samenhang aan het leven te ontdekken

Het lied ademt iets van overgave aan de Heer die ons voorgaat in ‘wolk en vuur’, die rust en duur gunt aan ons leven. Die zin en samenhang terug kan brengen als je zelf in volledige chaos zit en niet meer weet welke kant je op moet. 
Het lied heeft ook een troostende gedachte. Onze dorst naar veiligheid, erkenning, om gezien te worden, wordt gelaafd, door het water uit de harde steen. Zoals Mozes het volk te drinken gaf in de woestijn, toen het dorst had. Zoals de dorst van de Samaritaanse vrouw gelaafd werd door het leven gevende water dat Jezus gaf. Zo doet de hand van God in de tijd, tekenen van gerechtigheid, zingt het lied. En zet recht, wat krom was.

In die zin is het lied ook een hoopvol lied, dat wij onze hoop mogen vestigen op die hemelse macht, die hier in ons aardse bestaan doorwerkt. Die ons begeleidt door het leven, ons nooit alleen laat, ook voelen wij er niets van. Bij wie we altijd mogen aankloppen als wij het niet meer zien zitten en die geen onderscheid maakt of voorwaarden stelt. Die ons kan helpen de zin en de samenhang van ons leven te hervinden. Wij hoeven er ‘alleen maar’ open voor te staan……….Zingt voor de Heer een nieuw gezang.

Ds. Bob Wijnbergen
Geestelijk verzorger in de psychiatrische gezondheidszorg, Mediant

 

Stampottenbuffet

Graag nodigen wij {de raad van de OGH} u uit voor een stampottenbuffet.

Deze wordt gehouden op vrijdag 24 november in de zouttoren van Boekelo naast café de Buren. De inloop is vanaf 17.30 uur, we kunnen dan onder het genot van een drankje gezellig met elkaar praten. Het buffet zal ongeveer om 18.00 uur worden geserveerd.

de burenVoor mensen die geen vervoer hebben kunnen dit kenbaar maken, daar wordt dan vervoer voor geregeld. U kunt zich opgeven via de lijst in de kerk, online via deze link of een mailtje sturen aan hermaterstege@live.nl. U kunt mij ook bellen het nummer is 06-12166387 of 053-4775956.
Aan het buffet zijn geen kosten verbonden.

Ik zou zeggen: geef U op, hoe meer zielen hoe groter de vreugde.

Namens de Raad: Herma ter Stege

 

Collectedoelen november 2023

In november collecteren we voor plaatselijk, landelijk en internationaal opererende instellingen. Van harte aanbevolen. Uw gift is meer dan welkom.
Onderstaand een korte uitleg wat de doelstelling van de instelling is. Mocht u meer willen weten dan vindt u op de websites van de genoemde instellingen uitgebreide algemene informatie over de instelling en informatie over lopende acties.  

  • Zondag 5 november collecteren we voor het Huis van Verhalen.
    Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan. Het verhaal van de vuurwerkramp wordt verteld tijdens activiteiten zoals inloopmiddagen en maandelijkse rondleidingen.
  • Zondag 12 november is de collecte bestemd voor Vluchtelingenwerk Nederland.
    Vluchtelingenwerk is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. Ze doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land.
  • Zondag 19 november is de bijzondere collecte bestemd voor Stichting Titané.
    De Stichting Titané stelt zich tot doel de armoede op de Molukken te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap. In het Moluks betekent Titané brug. Een belangrijk project is het helpen van kleine boeren met het verbeteren van nootmuskaat en kruidnagelteelt.
  • Zondag 26 november collecteren we voor de Voedselbank.
    De Stichting Voedselbank Enschede-Haaksbergen helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Zij zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Op verzoek van professionele hulpverleners helpen zij in de regio Enschede Haaksbergen ongeveer 550 huishoudens met het tijdelijk verstrekken van gratis voedselpakketten.

 

Rooster vieringen november 2023

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
05 november  Organist/pianist:   Gerrit Dogger  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Huis van Verhalen  
       
Zondag  Voorganger:  Pastor F. Beuger  
12 november Organist/pianist: Jesse Meerman  
10.00 uur Doel 1e collecte: Vluchtelingenwerk Nederland  
       
Zondag Voorganger: Pastor A. Kemper  
19 november Organist/pianist: Gerard van Kempen   
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Titané  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger Zondag Voleinding
26 november Organist/pianist: Martin Koning   
10.00 uur Doel 1e collecte: Voedselbank  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Vieringen in november

Viering zondag 12 november

EERSTE LEZING: Jesaja 48, 17-21

TWEEDE LEZING: 1 Thessalonicenzen 4, 1-8

EVANGELIE: Mattheüs 25, 14-30

12 novemberHet eerste waar je aan denkt bij die overbekende gelijkenis van de talenten is dat we vooral de handen uit de mouwen moeten steken. Aan de slag, help mee, maak werk van je geloof, bouw mee aan de gemeenschap. Zet je talenten in. Want daar gaat het toch over in deze gelijkenis, talenten, nou dan..... Laten we er serieus werk van maken. Geen genoegen nemen met een zesje, we gaan voor een acht. Tja en wie niet meedoet heeft geen best vooruitzicht. Kijk maar naar die luie slaaf, geween en tandengeknars, daar loopt zijn luiheid op uit.

Alle knechten in dit verhaal krijgen het beheer over een behoorlijk kapitaal. Het laat zien dat de heer die naar het buitenland vertrekt een enorm vertrouwen heeft in zijn knechten. In alle drie. Het laat ook zien dat de heer niet meer van zijn knechten vraagt dan dat zij aankunnen. Ieder krijgt talenten naar wat hij aankan. De heer overvraagt zijn knechten niet, en hij onderwaardeert ze ook niet. Als de dienaar die één talent krijgt er vijf had gekregen was hij doodongelukkig geweest. Hij zou niet in staat zijn geweest om zoveel geld te beheren. En andersom zou de dienaar die vijf talenten krijgt geen voldoening hebben gehad in het werken met het ene talent. Hij zou er wel vijf aankunnen.

Door betrokken te zijn bij het werk in Gods Koninkrijk en je in te spannen voor de gemeenschap van Christus komen er als vanzelf bekwaamheden bovendrijven. De één dit, de ander dat. Heel verschillende gaven, maar wel gaven die ingezet mogen worden voor de ander. Gaven die je ontvangen hebt om te gebruiken voor de opbouw van de gemeenschap, tot welzijn van anderen. Om te dienen, om Christus te verheerlijken en niet voor je eigen eer.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

Viering zondag 26 november

EERSTE LEZING: Daniël 12, 1-4

TWEEDE LEZING: 1 Thessalonicenzen 5, 1-11

EVANGELIE: Mattheüs 24, 14-35

26 november

Op het eerste gehoor zijn het dreigende beelden die volgens oude traditie klinken op de laatste zondag van het kerkelijk jaar. De beelden van het laatste oordeel. Beelden die in de geschiedenis van de kerk, en misschien ook wel in onze eigen geschiedenis, voor de nodige angst hebben gezorgd. Het laatste oordeel is in handen van de kerk al te vaak een zeer bruikbaar middel gebleken om mensen er onder te houden, om gehoorzaamheid af te dwingen, nederigheid, kleinheid, uit pure angst. Terwijl de teksten oorspronkelijk juist zo anders zullen zijn bedoeld. Want de ‘gruwel der verwoesting’ die Mattheüs beschrijft maakt hij zelf mee. De apocalyptische teksten van de Bijbel zijn geen voorspelling van een toekomst ooit... nee, ze beschrijven wat de lezers en schrijvers van die dagen aan den lijve mee maakten. De Evangeliën zijn geschreven ten tijde van de grote Joodse opstanden. De tempel werd door de Romeinen verwoest en niet veel later zou heel Jeruzalem goeddeels datzelfde lot beschoren zijn. Dáárover schrijft Mattheüs. Het is beeldtaal, waarin hij zijn lezers oproept: hou vol! Hou vol, durf het goede te kiezen... want dit is het einde niet.

Dát is de profetische kracht van deze teksten. Ze willen niet het einde voorspellen - dat is geen kunst, dat komt élke tijd weer. Deze teksten voorspellen juist dat het einde het einde niet is. De gruwel der verwoesting die wij meemaken, zegt Mattheüs, is de boeggolf van een nieuwe tijd die komt, Gods nieuwe tijd. Wees dus níet bang! - Precies het omgekeerde dus van wat mensen er vaak in hebben gelezen. Het Evangelie wil in diepste wezen niet vertellen van een straffende God, maar juist van een vergevende God.  

God is erbij, ook in het einde, juist in het einde. Het echte einde is, dat Hij zelf op ons toekomt, dat Hij zelf onze toekomst is. Dat is wat Advent in het Latijn betekent.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Maarten Luther, reformator tussen Rome en Wittenberg

Lezing en debat met medewerking van prof. dr. Sabine Hiebsch.
Donderdag 16 november 2023 om 19.30 uur in St. Mary's Chapel, Diepenheimseweg 102 te Markelo.

maarten lutherToen Martin Luther (1483-1546) vanaf 1517 steeds meer bekendheid kreeg als reformator, was hij wel nog lid van de katholieke kerk en broeder in het augustijnenklooster in Wittenberg. In het conflict met Rome veranderde Luther in korte tijd in een tot ver buiten Duitsland bekende theoloog en werd ook Wittenberg op de internationale kaart gezet. Een snelgroeiende groep aanhangers beschouwde Luther als boegbeeld; voor keizer en paus bleef hij een ketter, die de machtspositie van Rome in gevaar bracht.

Luthers reformatie veranderde niet slechts het kerkelijke, maar ook het politieke, maatschappelijke en culturele landschap van Duitsland. Zijn ideeën werden ook in andere landen spoedig overgenomen. Ook in Nederland bestaan al sinds ruim 450 jaar lutherse gemeenten en de invloed van Luther is hier al meer dan 500 jaar tastbaar.

Op donderdag 16 november 2023 houdt prof. dr. Sabine Hiebsch hierover een lezing en gaan wij aansluitend daarop met elkaar in debat.

Prof. dr. Sabine Hiebsch is bijzonder hoogleraar op de Kooiman-Boendermaker Leerstoel voor Luther en de geschiedenis van het (Nederlandse) lutheranisme aan de Theologische Universiteit Kampen. Als zodanig is zij gespecialiseerd in de theologie van Martin Luther en de geschiedenis van het lutheranisme.

Kosten van deze bijeenkomst:
- regulier: € 15
- vroegboek-korting: € 10
- student: € 5

Voor meer informatie en aanmelden ga naar de website van de Twentse School voor Theologie.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin december 2023. Artikelen uiterlijk donderdag 30 november 2023 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.