Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #142 - 11 maart 2022
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Stichting TitanE in collecterooster 2022

Collectedoelen maart 2022

Bloemen in de 40-dagentijd

1e zondag van de 40-dagentijd

Rooster vieringen maart 2022

Volgende Nieuwsbrief

 

Stichting TitanE in collecterooster 2022

De Oecumenische Raad Helmerhoek heeft besloten de stichting TitanE op te nemen in het collecterooster voor 2022.

Daarom willen wij u informeren over waar deze stichting voor staat en wat ze doet.

Stichting TitanEDe stichting is opgericht in 1996 en stelt zich tot doel de armoede op Maluku (de Molukken) te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap (vooral voor arme boeren). In het Moluks betekent TitanE brug, dat staat voor de brug tussen Maluku en Nederland. Een belangrijk project heeft als doel de boeren te steunen met verbetering van de nootmuskaat- en kruidnagelteelt, zodat de nootmuskaat en kruidnagels geschikt zijn voor de export om te beginnen naar Nederland. Hierdoor worden de opbrengsten voor de boeren hoger en worden hun levensomstandigheden structureel beter.

Suze en ik hebben Molukse vrienden en via hen is deze Stichting, die wij steunen met een maandelijkse bijdrage, bij ons in beeld gekomen. Deze vorm van ontwikkelingssamenwerking spreekt ons aan: is kleinschalig, effectief, concreet en er blijft geen geld aan de strijkstok hangen.

In de bespreking van het collecterooster voor 2022 door de ORH heb ik deze stichting ingebracht

In het rooster staan voornamelijk goede lokale initiatieven bedoeld voor mensen met een smalle beurs: zoals Stichting Leergeld, Voedselbank en Fonds Bijzondere Noden. 
Daarnaast zijn er collectes voor landelijke goede doelen zoals Vluchtelingenwerk en Caritas.

De ORH vindt het een goed idee om ook een initiatief op mondiale schaal te steunen, in dit geval het concrete en praktische doel van TitanE. Voor nadere informatie zie www.titane.nl.

Mochten er vragen zijn stel ze gerust aan Suze of mij.

Met vriendelijke groet,
Albert Fransen

 

Collectedoelen maart 2022

In de maand maart collecteren we voor plaatselijke, landelijke en internationaal opererende goede doelen. Het gaat om de volgende: stichting Titané Molukken, Caritas Enschede, Vluchtelingenwerk en het plaatselijke fonds Bijzondere Noden.

  • De Stichting Titané stelt zich tot doel de armoede op de Molukken te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap. In het Moluks betekent Titané brug. Een belangrijk project is het helpen van kleine boeren met het verbeteren van nootmuskaat en kruidnagelteelt. Elders in de nieuwsbrief leest u meer over deze stichting.
  • Caritas Enschede is verbonden aan de parochie St. Jacobus de Meerdere Enschede. Vanouds is de PCI of Caritas bedoeld om mensen die acute (financiële) hulp nodig hebben, een helpende hand te bieden. Dit doen zij vaak in samenwerking met andere hulpverleners en instanties. Zo zijn ze ook partner binnen het Diaconaal Platform Enschede (DPE).
  • Vluchtelingenwerk is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. Ze doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land.
  • Het Fonds Bijzondere Noden Enschede is een particulier initiatief en zet zich in voor inwoners van Enschede met materiële noden. Want ondanks dat armoede in een land als Nederland niet zou moeten voorkomen is de praktijk vaak anders.

Op de websites van de genoemde instellingen vindt u uitgebreide informatie.

 

Bloemen in de 40-dagentijd

De Bloemengroep maakt in de 40-dagentijd een symbolische schikking. Er zijn geen bloemen om weg te geven, maar wie iemand weet die een bloemetje nodig heeft, kan het doorgeven aan de raadsleden of de Bloemengroep.

Er wordt gebruik gemaakt van berkenstammetjes, dik, dun en met het aantal stammetjes. Iedere week een andere opstelling.
Voor iedere week is er ook een korte tekst bij.

De Bloemengroep

 

1e zondag van de 40-dagentijd

Voor de 40 dagen die Jezus doorbrengt in de woestijn kunnen symbolisch gezien de 40 stammetjes een "brug" slaan naar het nieuwe verbond tussen God en de mensen, een overgang van de oude naar de nieuwe tijd.  1e zondag 40-dagentijd

 

Rooster vieringen maart 2022

Woensdag Voorganger: Pastor F. Beuger  Aswoensdag
02 maart Organist/pianist:    
18.00 uur Doel 1e collecte:    
       
Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  1e zondag 40-dagentijd
06 maart  Organist/pianist:   Gerrit Dogger  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Stichting TitanE (Molukken)  
       
Zondag  Voorganger:  Ds. B. Wijnbergen  2e zondag 40-dagentijd
13 maart  Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Diaconie en Caritas  
       
Zondag Voorganger: Pastor A. Kemper  3e zondag 40-dagentijd
20 maart Organist/pianist: Gerard van Kempen   
10.00 uur Doel 1e collecte: Vluchtelingenwerk  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Peters  4e zondag 40-dagentijd
27 maart Organist/pianist: Gerard van Kempen   
10.00 uur Doel 1e collecte: Fonds bijzondere noden  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).

Coronamaatregelen

In verband met Corona is een protocol opgesteld voor de vieringen. Dit protocol kunt u hier vinden.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin april 2022. Artikelen uiterlijk donderdag 31 maart 2022 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.