Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #144 - 6 mei 2022
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Deze Nieuwsbrief verschijnt een week later dan gepland. Dit is niet vanwege een technisch probleem of vakantie maar ziekte van de webmaster. Hierdoor kon vorige week de Nieuwsbrief niet samengesteld en verspreid worden. De website is nu ook weer bijgewerkt.

Vrijheid

Collectedoelen mei 2022

Nogmaals 40-dagentijd

Via Kevelaer

Meet & Eat met vluchtelingen

Rooster vieringen mei 2022

Volgende Nieuwsbrief

 

Vrijheid

Wanneer ik dit schrijf is net koningsdag voorbij. Wat was het een mooie zonnige dag met volop activiteiten in de buitenlucht. Voor iedereen was er wel iets te doen. Of gewoon niets doen en genieten van een vrije dag. Waar je ook voor gekozen hebt het was goed!
Helaas hebben de inwoners van Oekraïne een heel andere dag achter de rug. Een dag vol zorgen en angst. Geen dag om zelf te kiezen wat te doen, omdat er weinig te kiezen valt.
Volgende week wordt Bevrijdingsdag weer gevierd hier in Nederland. Mijn generatie is groot geworden in een vrij Nederland. Verhalen over de oorlog kennen alleen uit de overlevering. Maar het is net alsof mijn wereld soms stil staat als ik naar de oorlogsbeelden op tv kijk en dat ik de angst bijna door de tv heen kan voelen. Vrede en vrijheid kunnen zo veranderen in angst en onderdrukking. Laten wij hopen en vooral bidden dat er een einde komt aan oorlogsgeweld in de wereld zodat iedereen kan werken aan Vrijheid. Dan zal Gods Droom werkelijkheid worden zoals verwoord in onderstaand gedicht van Hans Wesselius.

Gods Droom,

Ik droom van een aarde, waar vrijheid en vrede,
gezondheid en liefde voor altijd bestaan;
waar mensen de dieren met rust zullen laten,
waar Mijn Beeld centraal zal staan.

Ik droom van een aarde, waarop mensen leven
zoals Ik dat wilde op de zesde dag
zodat Ik Mijn droom alsnog uit zal zien komen:
de mens naar Mijn Beeld, een pracht!

Ik droom van een aarde, waar Mijn Zoon zal heersen
als koning voor allen, met dienende macht:
waar Hij door de mensen op handen gedragen
naar Mijn Beeld verdringt de nacht.

Ik droom van een aarde met eeuwige kerstsfeer,
sneeuwwit van het maagdelijk licht van de ster
waar mensen – gehuld in schitterend feestkleed –
Mijn Beeld zijn als van oudsher.

Ik droom van een aarde, die spoedig zal komen
waar koningen zich echt neerbuigen voor Mij,
waar iedereen vrij is om dromen te dromen;
Mijn Beeld schept de nacht voorbij.

 

Collectedoelen mei 2022

In de maand mei collecteren we voor plaatselijke, landelijke en internationaal opererende goede doelen. Het gaat om de volgende: Fonds Bijzondere Noden, Caritas Enschede, Huis van Verhalen, Vluchtelingenwerk en de stichting Titané Molukken.

  • Het Fonds Bijzondere Noden Enschede is een particulier initiatief en zet zich in voor inwoners van Enschede met materiële noden. Want ondanks dat armoede in een land als Nederland niet zou moeten voorkomen is de praktijk vaak anders.
  • Caritas Enschede is verbonden aan  de parochie St. Jacobus de Meerdere Enschede. Vanouds is de PCI of Caritas bedoeld om mensen die acute (financiële) hulp nodig hebben, een helpende hand te bieden. Dit doen zij vaak in samenwerking met andere hulpverleners en instanties. Zo zijn ze ook partner binnen het Diaconaal Platform Enschede (DPE).
  • Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan. Het Huis van Verhalen is gevestigd in de Wijkvoorziening Prismare aan de Roomweg, in het hart van Roombeek. Het verhaal over de vuurwerkramp wordt verteld tijdens activiteiten zoals onze inloopmiddagen en maandelijkse rondleidingen.
  • Vluchtelingenwerk is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. Ze doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land.
  • De Stichting Titané stelt zich tot doel de armoede op de Molukken te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap. In het Moluks betekent Titané brug. Een belangrijk project is het helpen van kleine boeren met het verbeteren van nootmuskaat en kruidnagelteelt. Elders in de nieuwsbrief leest u meer over deze stichting.

Op de websites van de genoemde instellingen vindt u uitgebreide informatie.

 

Nogmaals 40 dagentijd

De Bloemengroep heeft voor de 40 dagentijd en de week voor Pasen symbolische schikkingen gemaakt. Van elke schikking is een foto gemaakt.

Witte Donderdag
Witte Donderdag

De gehele totoserie 40 dagentijd staat op de website van de OGH.
Met dank aan de Bloemengroep voor dit initiatief.

 

Via Kevelaer

Activité pour Liberté: Pelgrimeren in Vrijheid, Vrede En Verdraagzaamheid
Santiago, Rome, Jeruzalem, St. Jacobiparochie, te ver voor een pelgrimstocht.

Via KevelaerOp 9 april is er een nieuwe pelgrimsroute, de Via Kevelaer, gelanceerd. Deze route loopt van het Gelderse Hengelo naar het Duitse bedevaartsoord Kevelaer. 
Wandelaars leggen 114 km af, fietsers rijden in 350 km via vele omwegen naar Kevelaer.
Voor deze afstanden geeft de website vijf dagen aan. Is dat te ver, dan kunt u natuurlijk zelf een stapje minder doen per dag. In het kader van 75 jaar Vrijheid werd in 2019 deze wandel- en fietstocht ontwikkeld.

Maandag 18 oktober 2021 is deze pelgrimage voor het eerst door een groep afgelegd.
Pelgrimeren in Vrijheid, Vrede en Verdraagzaamheid stond de initiatiefnemers voor ogen.
Een pelgrimage om je meer bewust te worden van het grote goed dat Vrijheid heet. Ze hebben zich bij deze tocht laten leiden door vaak hun eigen pelgrimstocht.

De Via Kevelaer begint bij de World Peace Flame, de Wereld Vredes Vlam bij de Remigiuskerk in Hengelo, Gelderland. 
De eerste dag loopt u door een bosrijk gebied naar Doetinchem, naar de Benedictijner abdij Slangenburg. 
De tweede dag gaat u op via Hoch Elten naar Elten.
Daarna vervolgt u de weg naar Kleve, bij Pannerden steekt u de Rijn over, en loopt u een tijdje langs de rivier.
Via Goch bereikt u op de laatste dag het Duitse bedevaartsoord Kevelaer. 
Onderweg passeert o.a. het gebied, waar in de Tweede Wereldoorlog erg gevochten is. U passeert twee oorlogskerkhoven, een herinnert aan de gevallen geallieerde soldaten en een aan de Duitse soldaten.

Als u zich aanmeldt op de website krijgt u een V-teken van hout, dat u aan uw rugzak, aan uw fiets kunt bevestigen. Ook krijgt u een stempelboekje. Als de tocht volbracht is kunt u dit tonen bij de organisatie en krijgt u een getuigschrift toegestuurd.
Gedetailleerde informatie en aanmelding kunt u vinden op de website www.activite-pour-liberte.nl.

Siny Wolters

 

Meet & Eat met vluchtelingen

Op dit moment verblijven er in Enschede zo'n 500 vluchtelingen in de Noodopvang op de vliegbasis. Er zijn verschillende manieren om via Present Enschede in contact te komen met vluchtelingen en ze te helpen.

Twee nieuwkomers komen als gast bij jou thuis eten, je haalt ze zelf op bij Vliegveld Twenthe. Samen eten verbindt en op een ontspannen manier kun je elkaar wat beter leren kennen. Je mag een uitgebreide maaltijd koken, of misschien wel juist Hollandse kost. De eerste Meet&Eat avond organiseren we op vrijdag 13 mei 2022.

Meer informatie en aanmelden op de website van Present Enschede.

 

Rooster vieringen mei 2022

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
01 mei Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Fonds Bijzondere Noden  
       
Zondag Voorganger: Pastor A. Kemper  
08 mei  Organist/pianist:   Gerard van Kempen  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Caritas Enschede  
       
Zondag  Voorganger:  Ds. B. Wijnbergen  
15 mei  Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Huis van Verhalen  
       
Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
22 mei Organist/pianist: Gerrit Dogger  
10.00 uur Doel 1e collecte: Vluchtelingenwerk  
       
Zondag Voorganger: Mevr. G. Looman  
29 mei Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Titané Molukken  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).

Coronamaatregelen

In verband met Corona is een protocol opgesteld voor de vieringen. Dit protocol kunt u hier vinden.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin juni 2022. Artikelen uiterlijk donderdag 2 juni 2022 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.