Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #149 - 4 november 2022
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

De Kerststal

Laatste zondag van het (kerkelijk) jaar

Begin Adventsperiode 

Collectedoelen november 2022

Rooster vieringen november 2022

Volgende Nieuwsbrief

 

De Kerststal

Onze kerststal staat nog op zolder. Het voorbereiden van kerst lijkt op dit moment ver weg of zelfs totaal afwezig. Het weer voelt aan als warme herfst of lente. Dat brengt ons ook niet in winterse stemming. Het verdwijnen van de zomertijd doet daar niets aan af, want het zonlicht streelt tuin en bos. 
En toch beginnen mensen erover, over de komende feestdagen. Wat doen we met de komst van De Sint en wat doen we met Kerst. Of: ik doe helemaal niets met Sint en Kerst, want ik ben toch alleen of heb er helemaal geen zin in. De feestdagen lijken dagen van uitersten, van gezelligheid, licht, vreugde en vrede, maar tegelijkertijd van eenzaamheid, donkerte, verdriet en oorlog of ruzie. 
En zo moest ik dan toch denken aan onze oude gehavende kerststal. Gehavend door de jaren heen. Want het hoofdje van de zwarte koning is er ooit afgegaan, door een onbesuisd klein kindje, wat pakte wat niet mocht en liet vallen. Natuurlijk werd er gelijmd, herhaaldelijk, want het hoofdje kwam steeds weer los. En zo heeft Balthazar in zijn goede staat een hoofdje op zijn lijfje, maar wel met een licht kettinkje om zijn hals, alwaar de breuk zit. En dan het kleine schaap. Onze jonge hond ging er destijds volkomen onwetend mee spelen en nu heeft dat schaap nog maar drie pootjes, wat betekent dat er altijd gestut moet worden door een houtje of een takje, zodat niemand dit gemis ziet. Een engeltje zat destijds niet bij onze aanschaf van de stal, zodat jaar op jaar een papieren engeltje geplakt wordt op een stal, welke eigenlijk meer lijkt op een garage van hout in Oostenrijk.
De herders zijn wel in orde, maar vergeleken met de geknielde van liefde stralende Maria, buigend over het kindje, staat Jozef rechtop met zijn stok, zonder noemenswaardige rol, want er is onbevlekt ontvangen. Zo ook de os, die geen stier mag zijn, en samen met de ezel het kindje warm blaast. Wat een rommeltje, wat een zooitje.
En het is precies dit wat ik zo passend vind. Want niemand is heel en volkomen en totaal gezond en altijd gelukkig. Dat willen we wel graag zijn en vieren, maar het leven van iedere dag en het leven van weleer laat anders zien. Getekend door gebrokenheid, ongezondheid, pech en ongeluk, en zelfs door onvermogen zijn we allemaal scheef en gebrekkig, zonder uitzondering.  Deze gedachte heeft mij ooit bevrijd van een last. Ik ben gebrekkig en ook ieder ander. Het is er, het mag er zijn: een belangrijk vertrekpunt. Er mag gezelligheid, licht en vrede zijn, maar het gebroken nekje en het pootje; onze eigen gebrokenheid vraagt ook een plaats. 

Anneke Kemper

 

Laatste zondag van het (kerkelijk) jaar

Op 20 november gedenken wij iedereen die het afgelopen jaar is overleden in onze gemeenschap. Sommigen bekend, sommigen minder bekend. Diegenen waarvan de raad op de hoogte is, zullen de nabestaanden uitgenodigd worden om deze viering bij te wonen.
Maar natuurlijk is iedereen van harte uitgenodigd om samen te gedenken op deze zondag.

Met hartelijke groet,

Gerdien Looman

 

Begin Adventsperiode

Het is November en het einde van het jaar nadert. De klok is weer terug gezet en de avonden zijn weer langer. Op de laatste zondag van november mag ik in de Gemeenteledendienst voorgaan. 

Die laatste zondag begint de Adventsperiode. Dan gaan we al weer naar Kerst. Een fijne periode om naar toe te leven, voor velen, maar vast niet voor iedereen. 

AdventskransDe laatste zondag van het (kerkelijk) jaar is dan net geweest, waarin we iedereen gedenken die ons ontvallen is. Alle geliefde mensen die er niet meer zijn, die zullen juist met Kerst gemist worden. Het wordt dan een feest met een rouwrandje. Helaas ook in mijn familie.

De Evangelie lezing  is uit Mattheus 24: “Hemel en aarde gaan voorbij, maar mijn woorden blijven van kracht”. Nog niet echt in kerstsfeer, het begint bij het einde, nl dat Jezus een keer terug komt, van daar uit kunnen we beginnen bij het begin.  

In feite roept de tekst op om waakzaam te zijn, maar ook te leven alsof het je laatste uur is. Geniet van het leven, maar herinner je waar het echt om gaat. De liefde, voor God, voor Jezus en voor de ander. Bij de afscheidsdienst van mijn vader mocht ik uit 1 Korintiërs 13, het stuk over de Liefde lezen, ‘… had ik de liefde niet, dan zou ik niets zijn’. Dat was de boodschap van mijn vader aan ons. Een fijne boodschap om in het leven mee verder te gaan.

Ik wens u alvast een hele fijne Adventstijd.

Gerdien Looman

 

Collectedoelen november 2022

In de maand november collecteren we voor plaatselijke, landelijke en internationaal opererende goede doelen. Het gaat om de volgende: Caritas Enschede (6-11), het Huis van Verhalen (13-11), Vluchtelingenwerk Nederland (20-11) en Stichting Titané (27-11). Onderstaand een korte uitleg wat de doelstelling van de instelling is. Mocht u meer willen weten dan vindt u op de websites van de genoemde instellingen uitgebreide informatie.

  • Caritas Enschede is verbonden aan de parochie St. Jacobus de Meerdere Enschede. Vanouds is de PCI of Caritas bedoeld om mensen die acute (financiële) hulp nodig hebben, een helpende hand te bieden. Dit doen zij vaak in samenwerking met andere hulpverleners en instanties. Zo zijn ze ook partner binnen het Diaconaal Platform Enschede (DPE).
  • Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan. Het verhaal van de vuurwerkramp wordt verteld tijdens activiteiten zoals inloopmiddagen en maandelijkse rondleidingen.
  • Vluchtelingenwerk is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. Ze doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land.
  • De Stichting Titané stelt zich tot doel de armoede op de Molukken te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap. In het Moluks betekent Titané brug. Een belangrijk project is het helpen van kleine boeren met het verbeteren van nootmuskaat en kruidnagelteelt.

 

Rooster vieringen november 2022

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
06 november  Organist/pianist:   Gerrit Dogger  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Caritas Enschede  
       
Zondag  Voorganger:  Pastor A. Kemper  
13 november Organist/pianist: Gerard van Kempen  
10.00 uur Doel 1e collecte: Huis van Verhalen  
       
Zondag Voorganger: Ds. B. Wijnbergen Zondag Voleinding
20 november Organist/pianist: Martin Koning   
10.00 uur Doel 1e collecte: Vluchtelingenwerk  
       
Zondag Voorganger: Mevr. G. Looman 1e Advent
27 november Organist/pianist: Jesse Meerman   
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Titané  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin december 2022. Artikelen uiterlijk donderdag 1 december 2022 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.