Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #152 - 3 februari 2023
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Het zijn de kleine dingen die het doen

Viering zondag 5 februari

Actie Kerkbalans 2023, vervolg

Financieel overzicht 2022

Collectedoelen februari 2023

Rooster vieringen februari 2023

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

Het zijn de kleine dingen die het doen

Een week voor de kerstdagen ontving ik in mijn postvak op Helmerzijde een presentje met een kaartje erbij. Het was van een mevrouw waar ik mee gesproken had. We hadden het gehad over een gedichtje van Franciscus van Assisi. Zoekend naar betekenis en zin gaf zij aan dat dit waardevol voor haar was. Het was voor mij niet moeilijk met haar mee te gaan en mee te voelen. Ik vond de zinnen van Franciscus ook heel erg mooi. 
Ik maakte het pakje open. Zij had voor mij de tekst van Franciscus op een klein tablet van hout in het Engels ingebrand. Met een Kerstkaartje erbij met goede wensen. 
Toen ik het pakje openmaakte was ik aangedaan en ontroerd. Zo lief. 
Het maakte mij er bewust van dat die hele kleine attenties zo belangrijk zijn. Kleine attenties met grote betekenissen. Woorden kunnen het niet zeggen, het gebaar telt.

“God, 

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”. 

Franciscus van Assisi

Anneke Kemper

 

Viering zondag 5 februari

We lezen uit Mattheüs 5, 13-16.

5 februariZout. Dat ken je wel. Daar is ook een mooi verhaal over. Over zoutkorrels in een zoutpotje. Ze zaten daar dicht op elkaar en ze hadden het goed met elkaar. Eén van de zoutkorrels zei dat ook: Tjonge, wat is het hier toch gezellig. Ja, zei een ander, dit is nou wat je noemt de gemeenschap der heiligen. Dit is samen gemeenschap zijn. Nummer drie kwam met een voorstel: Weet je wat we moeten doen? We moeten een nog veel grotere pot bouwen. Dan kunnen er nog meer bij. En je weet, hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Ja, zeiden alle zoutkorrels, wat een goed idee. Dat moeten we doen. Maar één zoutkorrel zei: Nee, daar doe ik niet aan mee. Weet je wat ik doe? Ik spring eruit. Ik ga de soep in. Ik trek de wereld in. De andere zoutkorrels schrokken ervan en zeiden tegen hem: Wat ben jij een flauwe zoutkorrel, zeg. Dat kun je niet maken. Jij verbreekt zo onze hechte gemeenschap. En toch ga ik, zei die ene zoutkorrel. Ik heb daarbuiten werk te doen.

En deze ene zoutkorrel had het goed begrepen. In de pot kan het nog zo leuk en gezellig zijn. Het kan leerzaam en opbouwend zijn. Maar als zout heb je ook een taak. Het zout moet ook zijn werk kunnen doen. Ook jij bent zout en je moet de soep in. Alleen dan kun je iets doen en betekenen voor de mensen om ons heen. Samen dat zout en dat licht zijn. Samen je licht zo laten schijnen, dat de mensen de goede daden zien en eer bewijzen aan God. En als je dat zo doet en daar zo mee bezig bent, dan merk je dat dat ook iets met je zelf doet. Bouwen aan de ander is ook bouwen aan jezelf.

Voorganger in deze viering is Frank Beuger.

 

Actie Kerkbalans 2023, vervolg

Op het moment dat ik dit schrijf is de actie Kerkbalans beëindigd en willen we graag een woord van dank richten aan alle medewerkers die de enveloppen rondbrachten en weer ophaalden. Graag zeg ik, namens de coördinatoren: HARTELIJK DANK
Dank natuurlijk ook, en niet in de laatste plaats, voor de mensen die hun bijdragen hebben toegezegd en daarmee invulling geven aan het thema van Kerkbalans 2023:
“Geef vandaag voor de kerk van morgen!”

We merken ook dat steeds meer PKN-leden bereid zijn om hun bijdrage toe te zeggen via de mail die ze van het PGE-Kerkelijk Bureau ontvangen. Die toezegging verschilt op geen enkele wijze met de toezegging per kerkbalansenveloppe die door onze medewerkers wordt aangereikt, met dit verschil dat het werk van de lopers daardoor verlicht wordt: minder enveloppen om te bezorgen en op te halen! 
Indien u dat ook zo wilt regelen, zorg dan dat het PGE-Kerkelijk Bureau op de hoogte is van uw mailadres. Een mailtje naar info@pgenschede.nl met vraag om uw vrijwillige bijdrage via de mail te willen toezeggen is voldoende.
Er is ook nog een andere, heel goede, mogelijkheid voor zowel PKN- als RK-kerkleden en dat is om een automatische incasso af te geven. Daarmee is dan uw toezegging geregeld en hoeft er niet jaarlijks een kerkbalansenveloppe bij u worden gebracht. 
Het is uiteraard aan u om te beslissen hoe u uw bijdrage aan de kerk wilt laten plaatsvinden.

Om het totaal van de toezeggingen te weten moet u nog even geduld hebben, maar die zullen ongetwijfeld de komende weken in de plaatselijke kerkbulletins vermeld worden. 
We hebben er vertrouwen in dat er, naar draagkracht, ruimhartig is gegeven.

Namens de coördinatoren in de Helmerhoek,
Annelies Tenbergen, Albert Fransen en Jan Willem Visschers

 

Financieel overzicht 2022

In 2022 hebben we als OGH een financieel goed jaar gehad waarbij we een ruim €1.400 euro overhielden.
Het werd voor een deel veroorzaakt door lagere kosten als gevolg van het feit dat de er in de eerste twee maanden van 2022 geen vieringen waren als gevolg van Corona.
Afgezet tegen een begroting van ongeveer €10.000 is het een mooi resultaat.
In de eerstvolgende raadsvergadering zullen we gaan bepalen wat we met dit geld gaan doen.
Per slot van rekening hoeven we geen grote reserves aan te houden omdat we geen duur gebouw hoeven te onderhouden.

Aan de inkomstenkant werd de weggevallen bijdrage van de PGE (€2.700) ruimschoots gecompenseerd door nieuwe giften van betrokken kerkgangers.
Namens de raadsleden hartelijk dank daarvoor. Het toont de enorme betrokkenheid van een grote groep mensen bij onze geloofsgemeenschap.

Tijdens de vieringen werd voor goede doelen in totaal €2.000 opgehaald tijdens de collectes. De gecollecteerde bedragen zijn inmiddels overgemaakt naar de diverse penningmeesters.
Van diverse goede-doelen-organisaties kreeg ik een bedankje terug dat ik graag doorgeef aan eenieder die een financiële bijdrage heeft geleverd.

Hartelijke groet,
René ten Thij

 

Collectedoelen februari 2023

In februari collecteren we tijdens onze vieringen voor plaatselijke doelen, te weten: Voedselbank, Oecumenisch City Pastoraat, het Huis van Verhalen, en de woongemeenschap De Wonne .
Onderstaand een korte uitleg wat de doelstelling van de instelling is. Mocht u meer willen weten dan vindt u op de websites van de genoemde instellingen uitgebreide informatie.

  • Zondag 5 februari collecteren we voor de Voedselbank Enschede/Haaksbergen. De Stichting Voedselbank Enschede-Haaksbergen helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Zij zamelen levensmiddelen in en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Op verzoek van professionele hulpverleners helpen zij in de regio Enschede Haaksbergen ongeveer 550 huishoudens met het tijdelijk verstrekken van gratis voedselpakketten.
  • Zondag 12 februari is de collecte bestemd voor het Oecumenisch Citypastoraat. Het Oecumenisch Citypastoraat Enschede is de "huiskamer van de stad", een plek in de binnenstad voor iedereen die wil praten over zijn leven, zorgen, plezier, of wat haar/hem maar bezighoudt. Je kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie, thee, een praatje en/of een goed gesprek. Iedereen is welkom. Er zijn altijd 2 vrijwilligers aanwezig om je te woord te staan. Wil je een gesprek met een pastor dan is dat altijd te regelen.
  • Zondag 19 februari is de bijzondere collecte bestemd voor het Huis van Verhalen. Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan. Het verhaal van de vuurwerkramp wordt verteld tijdens activiteiten zoals inloopmiddagen en maandelijkse rondleidingen.
  • Zondag 26 februari is de opbrengst van de collecte bestemd voor De Wonne. Woongemeenschap de Wonne in Enschede leeft vanuit het christelijk geloof én de franciscaanse spiritualiteit. Vanuit deze inspiratie vangen zij mensen op, die ze voor een tijdje een thuis-gevoel willen geven.

 

Rooster vieringen februari 2023

Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger  
05 februari  Organist/pianist:   Martin Koning  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Voedselbank Enschede  
       
Zondag  Voorganger:  Pastor A. Kemper  
12 februari Organist/pianist: Gerard van Kempen  
10.00 uur Doel 1e collecte: Oecumenisch Citypastoraat  
       
Zondag Voorganger: Ds. B. Wijnbergen  
19 februari Organist/pianist: Jesse Meerman   
10.00 uur Doel 1e collecte: Huis van Verhalen  
       
Woensdag Voorganger: Pastor F. Beuger Aswoensdag
22 februari Organist/pianist: Gerrit Dogger  
10.00 uur      
       
Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp 1e zondag 40-dagentijd
26 februari Organist/pianist: Gerrit Dogger   
10.00 uur Doel 1e collecte: De Wonne  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin maart 2023. Artikelen uiterlijk dinsdag 7 maart 2023 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.