Wordt het onderstaande e-mailbericht niet correct weergegeven?
Klik hier voor de onlineversie.
 
 OGH Nieuwsbrief #166 - 3 mei 2024
 
 
 

Deze Nieuwsbrief

Pinksteren

Collectedoelen mei 2024

Rooster vieringen mei 2024

Viering zondag 26 mei

​​​​​​​Volgende Nieuwsbrief

 

Pinksteren

De oorsprong van Pinksteren is diep geworteld in zowel Joodse als christelijke tradities. Het feest vindt zijn oorsprong in het Joodse Wekenfeest, ook bekend als Sjavoeot, een dankfeest voor de oogst en het herdenken van het verbond tussen God en het Joodse volk toen Mozes de Tien Geboden ontving op de berg Sinaï. 

pinksterenIn het christendom markeert Pinksteren de uitstorting van de Heilige Geest op de apostelen, wat wordt gezien als het begin van de christelijke kerk. Deze gebeurtenis, vaak beschreven als een wonder waarbij de apostelen plotseling in staat waren om in verschillende talen te spreken, wordt herdacht als een tijd van vernieuwing en de start van de verspreiding van de christelijke boodschap over de wereld. Pinksteren wordt daarom ook wel beschouwd als de verjaardag van de kerk.

Hier is een lijst met vertalingen van het woord 'Pinksteren' in verschillende talen:

 Engels: Pentecost

 Duits: Pfingsten

Frans: Pentecôte

Spaans: Pentecostés

Italiaans: Pentecoste

Portugees: Pentecostes

Russisch: Пятидесятница (Pyatidesyatnitsa)

Chinees: 五旬节 (Wǔxún jié)

Japans: 降霊祭 (Kōreisai)

Koreaans: 성령강림절 (Seongryeonggangnimjeol)

Arabisch: عيد العنصرة (Eid al-'Unṣurah)

Hebreeuws: שבועות (Shavuot)

Grieks: Πεντηκοστή (Pentikostí)

Nederlands: Pinksteren

Zweeds: Pingst

Noors: Pinse

Deens: Pinsen

Fins: Helluntai

Pools: Zielone Świątki

Tsjechisch: Svatodušní svátky

Slowaaks: Zoslanie Ducha Svätého

Hongaars: Pünkösd

Roemeens: Rusalii

Bulgaars: Петдесетница (Petdesetnitsa)

Servisch: Духови (Duhovi)

Kroatisch: Duhovi

Sloveens: Binkošti

Ests: Nelipühad

Lets: Lieldienas

Litouws: Sekminės

 

 

Collectedoelen mei 2024

In de maand mei collecteren we voor plaatselijke en internationaal opererende goede doelen. Het gaat om de volgende: Caritas, Huis van verhalen, OGH en stichting Titané Molukken.
Vrijwel alle zondagen hebben we 2 collectes: één voor een goed doel en één voor onze eigen OGH.
Zondag 19 mei tijdens de Eerste pinksterdag viering hebben we 1 collecte die bestemd is voor onze eigen OGH.

 • 05-05-2024 Caritas Enschede
  Caritas Enschede is verbonden aan de parochie St. Jacobus de Meerdere Enschede. Vanouds is de PCI of Caritas bedoeld om mensen die acute (financiële) hulp nodig hebben, een helpende hand te bieden. Dit doen zij vaak in samenwerking met andere hulpverleners en instanties. Zo zijn ze ook partner binnen het Diaconaal Platform Enschede (DPE).

 • 12-05-2024 Huis van Verhalen
  Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan. Het verhaal van de vuurwerkramp wordt verteld tijdens activiteiten zoals inloopmiddagen en maandelijkse rondleidingen.

 • 19-05-2024 Oecumenische Geloofsgemeenschap Helmerhoek
  Tijdens de Pinksterviering is er één collecte, bestemd voor de OGH.

 • 26-05-2024 Stichting Titané
  De Stichting Titané stelt zich tot doel de armoede op de Molukken te bestrijden met aandacht voor duurzaam en sociaal ondernemerschap. In het Moluks betekent Titané brug. Een belangrijk project is het helpen van kleine boeren met het verbeteren van nootmuskaat en kruidnagelteelt.

Op de websites van de genoemde instellingen vindt u uitgebreide informatie.

 

Rooster vieringen mei 2024

Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp  
05 mei Organist/pianist:   Gerrit Dogger  
10.00 uur  Doel 1e collecte: Caritas Enschede  
       
Zondag  Voorganger:  Pastor A. Kemper  
12 mei Organist/pianist: Martin Koning  
10.00 uur Doel 1e collecte: Huis van Verhalen  
       
Zondag Voorganger: Mevr. G. Slütter-Peterkamp Pinksteren
19 mei Organist/pianist: Hendrik Jan Hakkers  
10.00 uur Doel 1e collecte: OGH  
       
Zondag Voorganger: Pastor F. Beuger  
26 mei Organist/pianist: Gerrit Dogger   
10.00 uur Doel 1e collecte: Stichting Titané  

 

De vieringen worden gehouden in het Helmertheater van Mediant, locatie Helmerzijde, Broekheurnering 1050, Enschede (tenzij anders vermeld).
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie of thee te drinken.

Autodienst

Als er mensen zijn die vervoer nodig hebben om naar de zondagse viering te gaan, kunnen zij contact opnemen met Klaas Hessels, telefoon 4282654.

Kinderoppas

Ouders die gebruik willen maken van de kinderoppas, graag voor zaterdag 16.00 uur bellen naar Herma ter Stege, telefoon 4775956.

 

Viering zondag 26 mei

EERSTE LEZING: Exodus 3, 1-6
TWEEDE LEZING: Romeinen 8, 12-17
EVANGELIE: Johannes 3, 1-16

viering 26 meiHet verhaal van vandaag speelt zich af tijdens het feest van Pesach. Dit nachtelijk bezoek van Nicodemus aan zijn collega Schriftgeleerde, Jezus, verwijst zo naar al die andere nachtelijke verhalen in de Bijbel. En het wijst ook vooruit. Vooruit naar dat andere Pasen, naar de nacht waarin Jezus wordt gearresteerd en vooruit naar het sterven van Jezus, waarop het midden op de dag opeens volledig donker wordt.

Het duister van het nachtelijk bezoek van Nicodemus past bij de stemming waarin Nicodemus verkeert. Het gaat er niet om of het nacht is en donker buiten het op straat. Het gaat erom dat het nacht en donker in zijn hoofd is. Nicodemus begrijpt er niets meer van. Hij verlangt naar de morgen, maar het is nog nacht in zijn hoofd. Hij verlangt naar het licht, maar het is nog donker. Hij leeft in een wereld waarin zijn land bezet is door de Romeinen. Waarin mensen hun geloof kwijtraken door de starre orthodoxie, waarin de liefde door alle religieuze regels ver te zoeken is. Nicodemus zoekt een uitweg. En hij krijgt een uitweg van Jezus, maar wat voor een?! Hij moet opnieuw geboren worden. “Huh?”, hoor je Nicodemus denken, “Opnieuw geboren worden?” Hij begrijpt er niets van. De nacht in zijn hoofd maakt het onmogelijk. Hij ziet het niet.

Alleen wie opnieuw geboren wordt, uit water en uit Geest, kan het koninkrijk van God zien. Het gaat om overgave. Om delen. Om leven uit de Geest. Om licht ook. En ontdekken wat er echt toe doet in het leven. Dat is geen optelsom. Dat is geen rationele afweging. Dat is je laten leiden door de heilige Geest. In vuur en vlam komen te staan. Dat is liefde ervaren, ontvangen en geven. Leven in het licht en de nacht achter je laten. Het is je handen openen en brood en wijn ontvangen. Brood uit de hemel, wijn uit liefde geschonken.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.

 

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt eind mei 2024. Artikelen uiterlijk donderdag 30 mei 2024 sturen naar nieuwsbrief@ogh-enschede.nl.
Actuele informatie, nieuwe berichten en (wijzigingen in) het rooster van de vieringen vindt u altijd op de website van de OGH.