14 mei

Jezus ziet de bedrukte gezichten van zijn leerlingen voor zich. Ze zitten met elkaar te smoezen. Dit keer willen ze geen domme vragen stellen, want dat hebben ze al zo vaak gedaan. Waar heeft Jezus het over als hij zegt: Nog een korte tijd en jullie zien me niet meer, maar kort daarna zien jullie me terug? En: Ik ga naar de Vader? Wat betekent: nog een korte tijd? Wat bedoelt hij toch? Begrijp jij er iets van? Nee, ik snap het ook niet.

Wanneer Jezus spreekt over nog een korte tijd en jullie zien me niet meer, maar kort daarna zien jullie me terug: over wat voor korte tijd spreekt hij dan? Hoe kort is kort? Kort is bij Jezus dat je het hebt leren uithouden in de crisis. De bodem ervan hebt leren voelen en aanvaarden. Crisis betekent volgens Jezus dat je als gelovige regelmatig vervelende opmerkingen krijgt te incasseren over je geloof.

Crisis is niet leuk. Meestal een bak ellende. Maar volgens het evangelie van korte duur. Van korte duur met het oog op de blijvende vreugde die erna komt. En in die vreugde komt Jezus zelf mee. In die vreugde zul je Jezus zien. Ben je door de crisis heen gekomen en sta je in de vreugde van de Heer, dan zie je Hem van aangezicht tot aangezicht en valt alles op z’n plek. Dan zal je vreugde volmaakt zijn, is Jezus laatste woord. En dat klinkt ons als muziek in de oren.

Voorganger in deze viering is pastor Frank Beuger.